U bent hier
Gemeenteraadszitting van maandag 21 februari 2022
Kort verslag van enkele punten die werden goedgekeurd
Ranst moet aansluiten bij de woonmaatschappij Antwerpen Midden/Noord
De Vlaamse regering heeft beslist dat Ranst vanaf 1 januari 2023 onderdeel zal uitmaken van de woonmaatschappij Antwerpen Midden-Noord.
De vraag naar een uitzondering om bij De Lierse Maatschappij voor de Huisvesting te kunnen blijven werd niet weerhouden aangezien er voor de gemeente Ranst binnen de referentieregio een valabel alternatief bestaat.
Tegen 1 januari 2023 zal er dus één woonactor actief zijn in Ranst. De nieuwe woonmaatschappij voor de gemeenten van Antwerpen Midden/Noord zal De Voorkempen worden. De eigendommen van de Zonnige Kempen, de Ideale Woning en De Lierse Maatschappij voor de Huisvesting moeten overgedragen worden aan De Voorkempen.
Ook de gevraagde uitzondering voor de Eerstelijnszone werd niet verleend. Tegen 1 januari 2025 moeten we Pallieterland verlaten, maar op dit ogenblik is het nog niet duidelijk bij welke eerstelijnszone Ranst gaat aansluiten.
In samenspraak met de zorgraden zal een transitietraject opgezet worden.
Proefopstelling afsluiting Veldstraat aan Ranstsesteenweg wordt definitief
Het aanvullend verkeersreglement werd goedgekeurd op de gemeenteraad.
Voor en rond het kapelletje wordt er een pleintje aangelegd met onderhoudsvriendelijke aanplantingen.
De doorgang voor voetgangers en fietsers blijft behouden.
Domein Moervelden
Het gemeentebestuur wil, op momenten dat het Domein Moervelden niet verhuurd is, de Ranstse erkende verenigingen de mogelijkheid aanbieden om bij slechte weersomstandigheden gratis gebruik te kunnen maken van de loodsen.
Binnen het huidige retributiereglement op het gebruik van de vrijetijdsinfrastructuur was dit niet mogelijk. Daarom heeft de gemeenteraad een aanpassing van het retributiereglement goedgekeurd.
Streamen vergaderingen
In maart 2020 werden we voor het eerst geconfronteerd met het verbod op alle publieke en private activiteiten als maatregel om de verspreiding van het corona-virus COVID-19 tegen te gaan. In maart, april, mei en juni 2020 werden de gemeenteraden in besloten zitting op virtuele manier gehouden.
Het Agentschap Binnenlands Bestuur gaf vervolgens als richtlijn dat pers en publiek de gemeenteraad moeten kunnen volgen via een audiovisuele livestream.
De gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn van september 2020 kon rechtstreeks via YouTube gevolgd worden.
Met zijn allen hadden wij gehoopt dat deze situatie beperkt zou zijn in tijd. Daarom werd ervoor gekozen om met een beperkt budget een camera aan te schaffen. De kwaliteit van de beelden en de stabiliteit van het netwerk zijn niet altijd perfect waardoor er zich onderbrekingen voordoen.
Omdat we de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn rechtstreeks willen blijven uitzenden wordt er gezocht naar een beter automatisch micro en video systeem.
Elektrisch deelfietsensysteem
Er komt een elektrisch deelfietsensysteem in Ranst.
De concessieovereenkomst voor een deelfietsensysteem voor de gemeenten binnen de Vervoersregio Antwerpen werd verleent aan Donkey Republic. Het basisnetwerk zal bestaan uit 1.500 e-fietsen waarvan er 45 op het grondgebied van Ranst zullen staan gespreid over 6 hubs.
Een hub in het centrum van elke deelgemeente en een extra hub in Ter Straten en een aan de afrit van de E34. In de loop van de maand mei en juni worden de fietsen geplaatst.
In Ranst Info zal u meer praktische informatie kunnen lezen.
Eerst de bevolking bevragen dan beslissingen nemen
Dit is nieuw in Ranst en daardoor is er wat verwarring ontstaan.
Het gemeentebestuur heeft de opdracht gegeven aan Vectris om een objectieve verkeersstudie te maken, met mogelijke scenario’s om de verkeersveiligheid in Ranst en Emblem te verhogen. De verkeerstudies werden in hun totaliteit zowel in de Bib als op de website van de gemeente voorgesteld.
Bewoners konden zowel schriftelijk als in de Bib hun opmerkingen op deze studies doorgeven. Deze worden nu verwerkt door het bureau Vectris.
Vervolgens zal de aangepaste verkeersstudie opnieuw aan de bevolking worden voorgelegd op een ‘publiek terugkoppelmoment’.
Pas daarna zal het college over mogelijke ingrepen een standpunt innemen en zullen mogelijke ingrepen, bij voorkeur in een proefopstelling, worden ingevoerd.
Dit gemeentebestuur is van oordeel dat echte inspraak de juiste weg is naar goede beslissingen.
Intensieve woonbegeleiding
De nood aan bijkomende woonbegeleiding in Ranst is zeer reëel. De impact van een onaangepaste wooncultuur is immers belangrijk: het verhoogt het risico op uithuiszetting, heeft gevolgen voor de (volks)gezondheid, leidt tot burenconflicten, ... Als organisatie op de eerste lijn, beschikt het OCMW niet over de capaciteit en kennis om een dergelijke intensiteit aan begeleidingsinzet te leveren. Om die reden is is een samenwerkingsovereenkomst opgemaakt met CAW Boom Mechelen Lier die ervaring heeft met woonbegeleiding én waarmee kan worden samengewerkt om wel de verwachtingen op vlak van intensiteit aan woonbegeleiding te realiseren.