U bent hier
Dit zijn de kandidaten voor N-VA en hun plannen voor Ranst
N-VA Ranst
Dit zijn de kandidaten voor N-VA en hun plannen voor Ranst
Artikel: Het Laatste Nieuws - 10/09/2024
GEMEENTERAADSVERKIEZINGEN
Op zondag 13 oktober trekt ook Ranst naar de stembus om een nieuwe gemeenteraad aan te duiden. HLN stelt alle partijen uit Ranst en hun kandidaten aan u voor.
De lijsttrekker: Johan De Ryck
Johan De Ryck is afkomstig van de Antwerpse wijk Zurenborg, maar hij woont al sinds 1995 in de Ranstse deelgemeente Broechem. In 1998 stapte De Ryck in het actiecomité ‘Stop de Trein’ en tussen 2006 en 2012 werd hij voorzitter van de gemeentelijke milieuraad. De Ryck was overigens vroeger in zijn vrije tijd imker, maar daar moest hij mee stoppen toen hij op een dag een hyperallergische reactie kreeg op een bijensteek.
Later zette De Ryck, die uit een Volksunienest komt, de stap naar de politiek. Na zes jaar als fractievoorzitter van N-VA in de oppositie mocht De Ryck aan het begin van deze legislatuur de burgemeesterssjerp aantrekken. De Ryck is best trots op de zaken die zijn bestuursploeg in de voorbije periode heeft gerealiseerd. “We hebben een toekomstgericht beleid voor onze gemeente uitgestippeld”, zegt De Ryck, die vroeger parlementair medewerker was voor N-VA, maar er in 2019 voor koos om voltijd burgemeester te worden. Graag wil hij zichzelf straks opvolgen. Bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen bleek De Ryck nog de meest populaire politicus van Ranst, met 1 452 voorkeurstemmen.
Welk project of welke realisatie van de voorbije zes jaar vindt u echt geslaagd?
“In de voorbije zes jaar hebben we veel verwezenlijkt in de vier Ranstse deelgemeentes. Straten, voet- en fietspaden werden vernieuwd of grondig onderhouden. Speelpleintjes werden heraangelegd. De gemeentelijke scholen werden uitgebreid met bijkomende klaslokalen. Ook verschillende rioleringsprojecten werden opgestart. Hoewel we al veel hebben gedaan, is het werk niet af. Daarom wil de huidige bestuursploeg ook in de volgende bestuursperiode verder investeren in de gemeente en tegelijk de financiën op orde houden.”
Wat kon beter?
“De tijd die verstrijkt tussen de beslissing om een werk uit te voeren en de effectieve realisatie is veel te lang. Zowel de administratieve molen als de vele bezwaarschriften zorgen voor frustraties en vertraging. Wanneer dan het licht op groen staat, moet er een geschikte aannemer worden gevonden. Ook dit verloopt vaak zeer moeizaam omdat er weinig aannemers zijn die tijd blijken te hebben om in opdracht van een gemeentebestuur aan de slag te gaan.”
Wat is uw absolute topprioriteit voor de volgende bestuursperiode, als u mee kan besturen?
“Verkeersveiligheid is zeker één van de dingen die hoog op onze agenda staan. Alle vervoersmiddelen een juiste plaats geven in het verkeer vormt een grote uitdaging. Het is nodig dat de weginfrastructuur duidelijk ‘leesbaar’ is. Zo kunnen de weggebruikers intuïtief begrijpen waar hun plek is, welk snelheidsregime er van toepassing is en wie er voorrang heeft. Dat willen we verder uitwerken.”
Hoeveel zetels behaalt u op 13 oktober, wie is uw favoriete coalitiepartner en met wie gaat u liever niet in zee?
“Ik hoop dat we opnieuw tien zetels in de gemeenteraad zullen hebben, maar het is op dit moment koffiedik kijken. We hebben geen favoriete coalitiepartner en we sluiten niemand bij voorbaat uit. Als wij het initiatiefrecht krijgen, zal ik ook met Vlaams Belang aan tafel gaan zitten. Gemeenteraadsverkiezingen zijn helemaal iets anders dan verkiezingen op een hoger echelon. We zijn allemaal mensen uit Ranst en dan lijkt het me logisch dat je ten minste eens naar mekaar luistert. Het is uiteindelijk de kiezer die beslist wie met wie moet praten om een nieuw bestuur samen te stellen.”
Dit zijn hun plannen voor Ranst:
Mobiliteit
“Zoals ik eerder in dit interview al stelde, is het van belang dat de weginfrastructuur duidelijk ‘leesbaar’ is. Te brede fietszones kunnen bijvoorbeeld voor verwarring zorgen. Indien nodig moet de infrastructuur worden aangepast.”
Landelijk karakter
“Ranst heeft een overwegend landelijk karakter en dit willen we graag behouden. Bij elke beslissing moet er gezocht worden naar het juiste evenwicht tussen wonen, landbouw, natuur en milieu.”
Administratief centrum
“Zoals bekend willen we aan de Van den Nestlaan een nieuw administratief centrum in gebruik nemen. Van daaruit willen we als een financieel gezonde gemeente de burgers een goede dienstverlening blijven aanbieden. Ondertussen is een architect bezig met het tekenen van de plannen. Wat ons betreft blijven de ‘antennes’ in de deeldorpen trouwens gewoon bestaan. Mensen kunnen daar op afspraak terecht.”
Riolering
“Ook in de volgende legislatuur willen wij blijven investeren in het onderhoud, het herstel en de verdere uitbouw van de riolering. De realisatie van de werken in de Everhoek en aan de Oostmalsesteenweg worden weer belangrijke stappen in de juiste richting.”
Sociale woningbouw
“Uiteraard is het onze ambitie om het sociaal objectief te behalen. Door de bouw van sociale huur- en koopwoningen willen we er voor zorgen dat er een divers woningaanbod wordt gecreëerd.”
Dit vindt N-VA over drie hot topics die leven in Ranst
Fietsverbindingen tussen deeldorpen
“Het Safi-fietspad is al een voorbeeld van een veilige fietsverbinding. De uitbreiding vanaf D’Enge naar Campus Vesta en het Netekanaal zal nog voor meer fietsveiligheid zorgen. Overigens gaat er via een tunnel onder de ring van Lier een bijkomende link komen met het Lierse station en de fietssnelwegen richting Mechelen en Antwerpen. In Ranst moeten er enkele kleinere aanpassingen gebeuren om de fietsverbindingen tussen de deelgemeenten te verbeteren.”
Intergemeentelijk zwembad
“Mede onder impuls van mezelf zijn er met buurgemeentes Nijlen en Zandhoven besprekingen opgestart voor de bouw van een intergemeentelijk zwembad aan de Broechemsesteenweg in Nijlen. Het huiswerk is voor een groot stuk klaar. Bij de start van de nieuwe legislatuur zal de overeenkomst voor de realisatie van dat zwembad snel ondertekend kunnen worden, als de nieuwe bestuursploeg dat wil. Met N-VA willen we er alleszins voor zorgen dat de Ranstenaar dicht bij huis kan gaan zwemmen.”
Lokalen voor (jeugd)verenigingen
“Wij zijn zeker voorstander om meer te investeren in lokalen voor (jeugd)verenigingen, maar het geld moet op een eerlijke manier verdeeld worden. Het kan niet zijn dat het hele beschikbare budget naar één vereniging gaat. Wij vinden het trouwens heel belangrijk dat de verenigingen zelf ook inspanningen doen. Een project dat enkel door subsidies gerealiseerd wordt, en dus zonder eigen inbreng van de betrokken vereniging, is niet realistisch.”
Artikel: Kristof De Cnodder
Foto: Klaas De Scheirder
Artikel: Het Laatste Nieuws - 10/09/2024
N-VA heeft lijst voor 13 oktober klaar: alle huidige gemeenteraadsleden zijn straks weer kandidaat
N-VA heeft de lijst klaar waarmee men op 13 oktober aanstaande naar de gemeenteraadsverkiezingen trekt in Ranst. Opvallend: de tien huidige gemeenteraadsleden van N-VA zijn straks allemaal opnieuw kandidaat.
De top vier van de lijst had N-VA eerder al bekend gemaakt: burgemeester Johan De Ryck op plaats één, schepen Leen Baeten op twee, schepen Jan Dillen op drie en raadslid Zoë Helsen op vier. Intussen raakte bekend dat ook die andere gemeenteraadsleden Guido Wittocx, Erik Fossez, John Oliviers, Raf Serneels, Erika Eeckhout en An Willems straks weer van de partij zullen zijn. Laatstgenoemde gaat de lijst duwen.
Met de 18-jarige Nele Van den Bogaert werd er overigens een piepjonge nieuwkomer aangetrokken. Ook Jessi Van Rompaey is met haar 21 lentes nog een echte jonkie. De oudste op de lijst is de 76-jarige Cecile Beckers. Tot slot nog dit: N-VA stuurt zeven inwoners uit deelgemeente Broechem de wei in, zeven uit Oelegem, zes uit Ranst en vijf uit Emblem.
Kristof De Cnodder