U bent hier
Gemeenteraadszitting van maandag 28 april 2025

Verslag van de belangrijkste punten die werden besproken
1. Installatie gemeenteraadslid Luc Verbeeck (N-VA)
2. Brug over E313 in de Vaartstraat
3. Protocol over de aanpak van gevaarlijke of agressieve honden
4. Afwijking scheiden regenwater en afvalwater gemeentelijke gebouwen in Oelegem
5. Verderzetting van de samenwerking met Wommelgem
Installatie gemeenteraadslid Luc Verbeeck (N-VA)
Wissel bij N-VA Ranst: een dankbaar afscheid en een warm welkom
Gemeenteraadslid en voormalig schepen Jan Dillen legt zijn mandaat in de gemeenteraad neer om persoonlijke redenen. Jan stond de voorbije jaren, zowel binnen als buiten onze partij, bekend als een oprechte en geëngageerde schepen. We danken hem van harte voor zijn jarenlange inzet en grote bijdrage aan een mooier Ranst!
Zijn opvolger is Lucas Verbeeck uit deelgemeente Ranst. Lucas is gepensioneerd politiecommissaris en brengt bakken ervaring mee, vooral op vlak van verkeersveiligheid, mobiliteit en politie. In zijn vrije tijd vind je hem vaak terug op het tennisveld, als actief bestuurslid van Tennisclub Ranst.
Lucas kijkt enthousiast uit naar zijn nieuwe rol.
Wij wensen Luc Verbeeck veel succes toe als nieuw gemeenteraadslid en politieraadslid voor N-VA Ranst.
Brug over E313 in de Vaartstraat
Aan de gemeenteraad werd er gevraagd om een overeenkomst tussen de gemeente Ranst en het Agentschap Wegen & Verkeer inzake het beheer en onderhoud van de brug over de E313 in de Vaartstraat goed te keuren.
Het ging hier niet enkel over het onderhouden maar ook over het herstellen van de volledige toplaag, boordstenen en voetpadtegels, de vangrails en de betonnen stootbanden.
Het gewest blijft eigenaar van de brug en de wegenis wordt niet overgedragen aan de gemeente, maar van dat laatste was de bevoegde schepen blijkbaar niet op de hoogte. Vragen hierover kon ze niet beantwoorden.
Dat de overeenkomst onmiddellijk in werking treedt na de ondertekening was voor gemeenteraadslid Johan De Ryck onlogisch. N-VA Ranst is van oordeel dat dit pas kan gebeuren nadat de aansprakelijkheidstermijn van de aannemer verstreken is en nadat de wegenis overgedragen is naar de gemeente. Wij stemden dan ook tegen de ondertekening van deze overeenkomst.
Protocol over de aanpak van gevaarlijke of agressieve honden
De burgemeester is bevoegd voor het vrijwaren van de openbare orde en de veiligheid in de gemeente. Een protocol dat goedgekeurd wordt door de gemeenteraad verandert niets aan de bevoegdheid van de burgemeester. Integendeel het beknot zijn mogelijkheden.
Toen in de vorige bestuursperiode zich een bijtincident heeft voorgedaan heeft burgemeester Johan De Ryck zijn verantwoordelijkheid genomen door onmiddellijk de juiste procedure op te starten. De in het protocol opgesomde maatregelen werden op een juridisch correcte manier toegepast.
De huidige schepen van dierenwelzijn stond vorig jaar te roepen dat er maar één mogelijkheid was om gevaarlijke of agressieve honden aan te pakken namelijk deze weg te halen bij de eigenaar.
Toch eigenaardig dat de gevaarlijke of agressieve honden die dit jaar voor incidenten hebben gezorgd nog steeds niet weggehaald zijn. Ook zij moet nu vaststellen dat de burgemeester de wet moet toepassen en gebonden is aan regels en niet aan een protocol.
Afwijking scheiden regenwater en afvalwater gemeentelijke gebouwen in Oelegem
Waterlink gaat gescheiden riolering aanleggen in de Schildesteenweg.
De eigenaars van gebouwen aan de Schildesteenweg moeten op hun privégrond het regenwater scheiden van het afvalwater.
Elke eigenaar van een gebouw in Ranst is verplicht om deze afkoppelingswerkzaamheden uit te voeren wanneer er gescheiden riolering in zijn straat wordt aangelegd , zodat het regenwater niet langer samen met het afvalwater in de riolering wegloopt..
Blijkbaar is dit gemeentebestuur van oordeel dat er voor hen een uitzondering moet gemaakt worden. Op 8 april 2025 keurt het college doodleuk een afwijking op het scheiden van regenwater en afvalwater goed voor hun eigen gebouwen in Oelegem (GBS De Driehoek en het OCMW).
N-VA gemeenteraadslid Johan De Ryck vroeg meer uitleg.
De argumenten die de schepen aanhaalde waren: een scheiding van het afvalwater en regenwater in de school zou grote werken teweeg brengen en de ganse speelplaats zou opengebroken moeten worden. In de toekomst hebben we de intentie om de site in Oelegem verder te ontwikkelen en dan kan mogelijk een deel van de bestaande afvoeren mee gescheiden worden.
Na nog geen zes maanden bestuur zijn de regels al niet meer gelijk voor iedereen. Elke inwoner van Ranst moet verplicht investeren en werken uitvoeren, maar dit bestuur vindt dat het zelf geen voorbeeld hoeft te geven.
Verderzetting van de samenwerking met Wommelgem
“Verloving met Wommelgem krijgt vorm zonder toestemming van de burgers”, dat was de titel van het artikel op de website van PIT toen het vorige bestuur besliste om samenwerkingen met andere gemeentes mogelijk te maken. Deze samenwerkingen hadden als doel om materiaal en personeel te kunnen delen zoals bijvoorbeeld het delen van een kraan, het samen inzetten van personeel, ed. om kosten te besparen en de dienstverlening naar de Ranstenaren zo efficiënt mogelijk te laten verlopen.
Toenmalig burgemeester Johan De Ryck was toen heel duidelijk: “wij zijn tegen een fusie. Deze samenwerkingsovereenkomst is juist een tegengewicht tegen een mogelijke fusie. Dat elke deelnemende gemeente zijn eigenheid blijft behouden en dat het een niet-exclusief samenwerkingsverband was stond expliciet vermeld in de tekst.”
Toen wij een samenwerking met Wommelgem opstartten, sloegen de leden van PIT wild om zich heen. Alles was een geheime voorbereiding voor een fusie, zonder draagvlak bij de burgers en buiten de gemeenteraad om. Er werd zelfs door de huidige meerderheidspartijen een hele verkiezingscampagne gebouwd op verzet tegen deze samenwerking.
Maar kijk nu. In het collegebesluit van 8 april 2025 staat zwart op wit: de samenwerking met Wommelgem wordt behouden en gewoon verdergezet zonder dat er maar één letter gewijzigd werd aan de tekst van de overeenkomst. Er werd ook geen debat over gevoerd, geen inspraak van de gemeenteraad en geen enkel woord uitleg aan de inwoners van Ranst.
“Waar is de geloofwaardigheid van de huidige meerderheidspartijen?” vroeg Zoë Helsen tijdens de gemeenteraad. De voorzitter van de gemeenteraad antwoordde daarop dat het normaal was dat er onwaarheden in verkiezingspamfletten stonden.
N-VA Ranst in de krant
Dubbele wissel in Ranstse gemeenteraad: ex-schepen Jan Dillen en Tim Bruyninckx verlaten het politieke toneel
Er is een dubbele wissel op komst in de gemeenteraad van Ranst. Binnen de oppositie hebben ex-schepen Jan Dillen (N-VA) en Tim Bruyninckx (Groen) immers allebei hun ontslag als gemeenteraadslid ingediend.
Aan de eerder gepubliceerde dagorde van de Ranstse gemeenteraad werden inmiddels nog enkele punten toegevoegd. Dit omdat twee raadsleden beslisten om een stap opzij te zetten. Vooral het vertrek van voormalig schepen Jan Dillen springt in het oog. Dillen verlaat de gemeenteraad om persoonlijke redenen.
In Ranstse politieke kringen valt trouwens te horen dat Dillen het erg moeilijk had met het feit dat de huidige meerderheid (PIT/Vlaams Belang/Vrij Ranst) recent besloot om de plannen voor een nieuw administratief centrum aan de Van Den Nestlaan af te voeren. Als schepen van Gebouwen stak Dillen in de vorige legislatuur veel tijd in dat dossier. Dillens opvolger wordt partijgenoot Luc Verbeeck. Deze politiecommissaris op rust behaalde tijdens de voorbije lokale verkiezingen 194 voorkeurstemmen. Verbeeck maakt zijn debuut in de gemeenteraad.
Rentree Kurt De Belder
Ook die andere oppositiepartij Groen voert een wissel door. Tim Bruyninckx houdt het na zowat een half jaar voor bekeken als raadslid, wegens tijdsgebrek. Op die manier kan Kurt De Belder, goed voor 201 stemmen op 13 oktober jongstleden, zijn rentree maken. Deze leerkracht in het basisonderwijs viel in de vorige legislatuur ook al eens in, toen voor Stefanie Gysels. Zowel Luc Verbeeck als Kurt De Belder leggen maandag hun eed af.
Artikel: HLN 25/04/2025 - Kristof De Cnodder
Oud-burgemeester Johan De Ryck gaat voortaan N-VA-fractie in gemeenteraad leiden
Voormalig burgemeester Johan De Ryck is voortaan fractieleider van N-VA in de Ranstse gemeenteraad. De Ryck volgt partijgenoot en ex-schepen Jan Dillen op, die zopas ontslag nam als raadslid.
In de gemeenteraad van Ranst werden maandagavond twee wissels doorgevoerd binnen de oppositie. Bij Groen nam Kurt De Belder de plaats in van Tim Bruyninckx, terwijl bij N-VA Luc Verbeeck het zitje van Jan Dillen overnam. Aan Dillens exit waren nog een paar gevolgen verbonden. Zo was de voormalige schepen tot voor kort fractieleider van N-VA. Die rol wordt voortaan ingevuld door oud-burgemeester Johan De Ryck.
Jan Dillen zetelde ook in de politieraad. Zijn vervanger daar wordt Luc Verbeeck. Als politiecommissaris op rust zal Verbeeck ongetwijfeld snel zijn draai vinden in de raad.
Artikel: HLN 29/04/2025 - Kristof De Cnodder
Groen onthoudt zich bij stemming over hondenprotocol: “Wat verandert er ten opzichte van vroeger?”
De gemeenteraad van Ranst heeft een protocol goedgekeurd omtrent de aanpak van gevaarlijke of agressieve honden op het Ranstse grondgebied. Oppositiepartij Groen onthield zich weliswaar bij de stemming. “Wat is de meerwaarde ten opzichte van de bestaande wetgeving?”, vroeg raadslid Annelies Creten (Groen) zich luidop af.
In Ranst (en deelgemeentes) vielen er in de afgelopen periode meerdere (bijt)incidenten te noteren met loslopende honden. Het nieuwe gemeentebestuur (dat bestaat uit PIT, Vlaams Belang en Vrij Ranst) dokterde nu een protocol uit dat als leidraad kan worden gebruikt bij toekomstige problemen. “Het hondenprotocol omvat een aantal regels en richtlijnen”, legde schepen van Dierenwelzijn Christel Engelen (Vlaams Belang/Ons Ranst) maandagavond uit aan de gemeenteraadsleden. “Het document is gebaseerd op bestaande wetgeving. Alles is ook juridisch nagekeken.”
Op de oppositiebanken had men wel enkele bedenkingen bij het voorgelegde protocol. In het verleden is immers gebleken dat het voor de gemeente vaak niet eenvoudig is om op te treden tegen (eigenaars van) probleemhonden. “Er staat in het protocol wat er kan gebeuren in bepaalde gevallen. Maar voor de rest heeft dit document geen enkele betekenis”, merkte voormalig burgemeester Johan De Ryck (N-VA) op. Ook Groen stelde zich vragen bij het nut van het protocol. “Wat is er anders dan vroeger? Welke meerwaarde heeft dit protocol ten opzichte van de bestaande wetgeving?”, wou ex-schepen Annelies Creten graag weten.
Sensibiliseren
“Op zich staan hier geen nieuwe dingen in”, stipte schepen Christel Engelen aan. “Maar we willen een overzichtelijk document ter beschikking kunnen stellen van hondeneigenaars. Op die manier weet iedereen op voorhand heel goed wat kan en wat niet. In de vorige legislatuur was een dergelijk protocol er niet. We hopen dat we mensen op deze manier extra kunnen sensibiliseren.”
Uiteindelijk werd het hondenprotocol met 22 stemmen voor en drie onthoudingen goedgekeurd. Het was dus de groene fractie die zich onthield. Binnenkort zal het protocol gepubliceerd worden op de website van de gemeente Ranst.
Artikel: HLN 29/04/2025 - Kristof De Cnodder